The Tor

Τι είναι το Τor Project 

Στο άρθρο αυτό θα δούμε πώς μπορείτε να πλοηγηθείτε ανώνυμα στο διαδίκτυο και πως μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε ένα κομμάτι του Deep Web το οποίο είναι προσβάσιμο αποκλειστικά με τον Tor Browser.

tor1

Το project “The Onion Routing” πιο γνωστό με τη συντομογραφία του ως “Tor” είναι ένα δυνατό και αξιόπιστο εργαλείο κρυπτογράφησης το οποίο παρέχει στους χρήστες του τη δυνατότητα της ανώνυμης πλοήγησης στο διαδίκτυο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις χρήσης.
Η ονομασία του The Onion Route (onion=κρεμμύδι) υποδηλώνει τα πολλά «στρώματα»  κρυπτογράφησης των δεδομένων που ανταλλάσσονται καθώς και το πλήθος των υπολογιστών που διαμεσολαβούν μέχρι τα δεδομένα να φτάσουν στον προορισμό που πρέπει.
Το εργαλείο Tor δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει στρατιωτικούς σκοπούς των ΗΠΑ και η αρχική έρευνα της τεχνολογίας onion routing που οδήγησε στην ανάπτυξη του δικτύου Tor χρηματοδοτήθηκε από το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ. Αργότερα χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Electronic Frontier και τώρα αναπτύσσεται από την μη-κερδοσκοπική οργάνωση Τhe Tor Project, Inc.

Πώς λειτουργεί το δίκτυο Tor

Το δίκτυο Tor είναι ένα κρυπτογραφημένο δίκτυο από υπολογιστές εθελοντών χρηστών που συνδέονται μεταξύ τους με την τεχνολογία P2P (Peer to Peer). Οι χρήστες επιλέγουν να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές τους είτε ως ενδιάμεσους κόμβους (relays) του δικτύου από τους οποίους περνάνε οι πληροφορίες ή ως κόμβους εξόδου (exit nodes) του δικτύου από τους οποίους εξέρχονται οι πληροφορίες. Οι πληροφορίες αποθηκεύονται αποκλειστικά στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών που αποτελούν μέρος του δικτύου και διακινούνται κρυπτογραφημένες σε τυχαίες διαδρομές χωρίς να μεσολαβεί κάποιος κεντρικός σέρβερ. Με τη μέθοδο της τυχαίας διαδρομής που διακινούνται οι πληροφορίες εξασφαλίζεται η ανώνυμη πλοήγησή σας στο διαδίκτυο καθώς και η προστασία της ηλεκτρονικής σας ταυτότητας.
Όπως θα δούμε και στο παρακάτω παράδειγμα του Torproject.org, ξεκινώντας από τον υπολογιστή Alice (που είστε εσείς), εάν θελήσετε να συνδεθείτε με τον  υπολογιστή του Bob (πχ. μια ιστοσελίδα), το αίτημά σας για να φτάσετε εκεί, θα περάσει κρυπτογραφημένο από τους ενδιάμεσους τυχαίους κόμβους (relays) που είναι ο υπολογιστής 1 και 2, θα φτάσει σε ένα κόμβο εξόδου (exit node) που είναι ο υπολογιστής 3 και από εκεί στον τελικό προορισμό που είναι ο υπολογιστής του  Bob που ζητήσατε να συνδεθείτε.
tor2
Από τη στιγμή που θα γίνει η σύνδεση, όλα τα δεδομένα μεταξύ του υπολογιστή Alice και Bob θα περνούν από την συγκεκριμένη διαδρομή για το επόμενα 10 λεπτά περίπου. Όταν θα περάσουν τα 10 λεπτά ή γίνει αίτημα για μια νέα σύνδεση, για παράδειγμα με τον υπολογιστή Jane, θα ακολουθηθεί μια νέα τυχαία διαδρομή με εντελώς διαφορετικούς ενδιάμεσους κόμβους και άλλον εξερχόμενο κόμβο όπως φαίνεται παρακάτω.
tor3
Ο προορισμός που επισκεπτόμαστε, πχ. η Jane και ο Bob, δεν βλέπει την δική μας ηλεκτρονική διεύθυνση IP (δηλαδή της Alice), παρά μόνο του κόμβου εξόδου (exit node) που στο παραπάνω παράδειγμα είναι ο υπολογιστής 3. Σε αντίθεση με VPN υπηρεσίες, που χρησιμοποιούνται για την ανώνυμη πλοήγηση στο διαδίκτυο, δεν είναι δυνατή η σύνδεση της ηλεκτρονικής μας διεύθυνσης IP με τον τελικό προορισμό καθώς η IP μας δεν γίνεται γνωστή ούτε στον κόμβο εξόδου αλλά ούτε στους ενδιάμεσους κόμβους αφού τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα. Το μοναδικό κομμάτι της διαδρομής που δεν είναι κρυπτογραφημένο είναι ανάμεσα στο exit node και την Jane ή τον Bob (το κόκκινο βελάκι) εκτός και εάν ο τελικός προορισμός (Jane – Bob) κάνει χρήση του πρωτοκόλλου HTTPS όπου πλέον και το τελευταίο τμήμα της διαδρομής είναι κρυπτογραφημένο.

 

Πως θα κάνετε εγκατάσταση του Tor σε Windows – Mac – Linux
tor4
Η εγκατάσταση του Tor Browser είναι πολύ εύκολη και υπάρχει σε εκδόσεις για Windows, Mac, Linux/Unix καθώς και η εφαρμογή Orbot για συσκευές με Android. Στην ουσία πρόκειται για μία τροποποιημένη έκδοση του γνωστού Firefox της Mozilla που έρχεται προρυθμισμένος και με ενσωματωμένα τα απαραίτητα πρόσθετα για την σωστή λειτουργία του Browser Tor. Μπορείτε να τρέχετε συγχρόνως στον υπολογιστή σας τον Firefox της Mozilla και την έκδοση Firefox του Tor καθώς είναι ξεχωριστά προγράμματα που δεν επηρεάζουν το ένα την λειτουργία του άλλου.

Εγκατάσταση του Tor Browser Bundle σε Windows 7

tor5

•    Βήμα 1: Από την επίσημη ιστοσελίδα του www.torproject.org πατήστε το κουμπί Download και στη συνέχεια “Save File” για να αποθηκεύσετε το αρχείο του Tor Browser.

•    Βήμα 2: Όταν κατέβει το αρχείο του TorBrowser, τρέξτε το με διπλό κλικ είτε από τη συντόμευση λήψεων του browser σας είτε απευθείας από τον φάκελο λήψεων (Download Folder ή όπου αλλού έχετε επιλέξει να αποθηκεύονται οι λήψεις σας)

•    Βήμα 3: Με το που επιλέξετε να τρέχετε το αρχείο θα εμφανιστεί στην οθόνη σας το παρακάτω μήνυμα στο οποίο πατήστε το Run ( εκτέλεση ).  Στη συνέχεια επιλέξτε τη γλώσσα που επιθυμείτε και πατήστε  OK για να συνεχίσετε.

•    Βήμα 4: Επιλέξτε τον φάκελο στον οποίο θα εγκατασταθούν τα αρχεία του Tor Browser και στην συνέχεια πατήστε στο κουμπί  Install για να ξεκινήσει η εγκατάσταση. Περιμένετε μέχρι την ολοκλήρωση της εγκατάστασης.

•     Βήμα 5: Η εγκατάσταση έχει ολοκληρωθεί, με επιλεγμένο το “Run Tor Browser Bunde” πατήστε το κουμπί Finish για να ανοίξει ο Browser Tor. Στο παράθυρο με τις ρυθμίσεις του Tor πατήστε το κουμπί “Connect”, θα εμφανιστεί ένα παράθυρο που δείχνει την πρόοδο σύνδεσης στο δίκτυο Tor. Όταν ολοκληρωθεί η μπάρα του παραθύρου, αυτόματα θα ανοίξει ο Tor Browser.

•    Βήμα 6: Συγχαρητήρια πλέον είστε και εσείς μέρος του δικτύου του Tor. Μπορείτε να περιηγηθείτε με ασφάλεια και ανωνυμία στο διαδίκτυο. Πατώντας στο βελάκι (1) μπορείτε να επιλέξετε  μεταξύ των μηχανών αναζήτησης της λίστας. Όπως βλέπετε υπάρχουν οι γνωστές μηχανές αναζήτησης (Google, Bing κλπ.) αλλά υπάρχουν και κάποιες που σέβονται την ανωνυμία σας όπως είναι η Startpage kai DuckDuckGo. Πατώντας στο “Manage Search Engines..” (2) μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε μηχανές αναζήτησης.

Εγκατάσταση του Tor Browser Bundle σε Mac Os

•    Βήμα 1: Στην ιστοσελίδα του www.torproject.org πατήστε το κουμπί “Download” και θα ξεκινήσει αυτόματα η αποθήκευση του Tor Browser Bundle.

•    Βήμα 2: Όταν ολοκληρωθεί η λήψη του αρχείου πατήστε διπλό κλικ στο “TorBrowserBundle”.

•    Βήμα 3: Στη συνέχεια πατήστε το κουμπί “Open” στο προειδοποιητικό μήνυμα που θα εμφανιστεί.

•    Βήμα 4: Στο παράθυρο ρυθμίσεων του δικτύου του Tor πατήστε στο κουμπί “Connect” και θα εμφανιστεί ένα παράθυρο που δείχνει την πρόοδο της σύνδεσης στο δίκτυο. Περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η μπάρα, στο τέλος θα ανοίξει αυτόματα ο Tor Browser.

•    Βήμα 5: Συγχαρητήρια ο Tor Browser μόλις εκίνησε με επιτυχία για μια ασφαλή και ανώνυμη περιήγηση στο διαδίκτυο.

 

 

Εγκατάσταση του Tor Browser Bundle σε Linux/ Ubuntu 14.04 LTS

Θα σας δείξουμε δύο διαφορετικές μεθόδους εγκατάστασης του Tor Browser στα Ubuntu που είναι εξίσου εύκολες και οι δύο. Η δεύτερη θα λέγαμε ότι είναι πιο απλή, αν και γίνεται μέσω terminal, γιατί στην ουσία γίνεται με την εκτέλεση μίας και μόνο εντολής.

Μέθοδος 1η

•    Bήμα 1: Από την ιστοσελίδα του torproject.org επιλέξτε την έκδοση που θέλετε, 32-bit ή 64-bit και πατήστε το κουμπί “Download”. Θα εμφανιστεί το παράθυρο αποθήκευσης του Tor Browser Bundle στο οποίο  έχοντας ως επιλογή το “Save File” πατήστε στο κουμπί “OK”.

•    Bήμα 2: Πηγαίνετε στον φάκελο “Downloads” ή όπου αλλού επιλέξατε να γίνει η λήψη του αρχείου και πατήστε διπλό κλικ στο αρχείο.

•    Bήμα 3: Θα εμφανιστεί το πρώτο παράθυρο στο οποίο πατήστε “Extract” για να ανοίξει  το δεύτερο παράθυρο στο οποίο μπορείτε να επιλέξετε την τοποθεσία εξαγωγής των αρχείων και πατάτε πάλι στο κουμπί “Extract”.

•    Bήμα 4: Στον φάκελο Downloads (ή αντίστοιχα όπου επιλέξατε την εξαγωγή των αρχείων) θα έχει δημιουργηθεί ο φάκελος tor-browser_en-US (εφόσον είχατε επιλέξει να κατεβάσετε την Αγγλική έκδοση του Tor).

•    Bήμα 5: Ανοίξτε το φάκελο και από το μενού του παραθύρου “Edit” επιλέξτε το “Preferences”.

•    Bήμα 6: Θα ανοίξει το παρακάτω παράθυρο. Μεταβείτε στην καρτέλα “Behavior” (1), κάντε κλικ στην επιλογή “Ask each time” (2) και κλείστε το παράθυρο (3).

•    Bήμα 7: Τώρα μπορείτε τα τρέξετε το αρχείο με διπλό κλικ και στο μήνυμα που θα σας εμφανίσει πατήστε “Run”.

•    Bήμα 8: Περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η μπάρα στο παράθυρο Tor Status

Τέλος, θα ανοίξει ο Tor Browser.

Μέθοδος 2η

•    Bήμα 1: Ανοίξτε το terminal πατώντας το συνδυασμό κουμπιών Ctrl+Alt+t ή από τη μπάρα ευρέσεως.

•    Bήμα 2: Κάντε αντιγραφή και επικόλληση την παρακάτω εντολή χωρίς τα εισαγωγικά <<sudo apt-add-repository ppa:webupd8team/tor-browser && sudo apt update ; sudo apt install tor-browser>> , πατήστε “Enter” και θα σας ζητηθεί να βάλετε το password σας. Αφού συμπληρώσετε τον κωδικό σας, πατήστε Enter.

•    Bήμα 3: Θα  εμφανιστεί στο επόμενο μήνυμα που θα εμφανιστεί  πατήστε το “Enter”.

•    Bήμα 4: Περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.

•    Bήμα 5: Όταν φτάσετε στο σημείο αυτό η εγκατάσταση έχει ολοκληρωθεί.

•    Bήμα 6: Αναζητήστε το Tor Browser στις εφαρμογές σας.

Πίο απλά δε γίνετε..

Απεγκατάσταση του Tor Browser από τα Ubuntu

•    Bήμα 1: Για να απεγκαταστήσετε από τα Ubuntu τον Tor Browser πληκτρολογήστε στο terminal (εμφάνιση terminal πατώντας: Ctrl+Alt+t) την εξής εντολή <<sudo apt-get remove tor-browser>>. Πατήστε το Enter, θα σας ζητηθεί ο κωδικός σας, συμπληρώστε τον και πατήστε πάλι Enter.

 

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την πλοήγησή σας με το Tor.

Το Tor είναι ένα εργαλείο που μας βοηθάει να πλοηγηθούμε ανώνυμα στο διαδίκτυο παρά μόνο εφόσον κάνουμε σωστή χρήση του. Αφιερώστε λίγο χρόνο να διαβάσετε τις οδηγίες ορθής χρήσης του Tor ώστε να αυξήσετε το ποσοστό επιτυχημένης λειτουργίας του Tor, προστατεύοντας τόσο την ανωνυμία σας όσο και τα δεδομένα σας.

•    Αποφύγετε να συνδεθείτε σε λογαριασμούς που συνδέονται με εσάς όπως είναι τα δίκτυα google+ ή facebook κ.ά. γιατί υπάρχουν πολλές ασυμβατότητες μεταξύ των μέσων ασφάλειας των ιστοσελίδων και του δικτύου του Tor που θα σας κάνουν να χάσετε την ανωνυμία σας.

Το facebook παρόλο που έχει αυστηρή πολιτική όσον αφορά την ανωνυμία, προς μεγάλη έκπληξη αρκετών είναι η πρώτη μεγάλη εταιρία που δημιουργεί ιστοσελίδα για το Tor (σε .onion και όχι σε .com). Επιτρέπει πλέον στους χρήστες του δικτύου Tor, να έχουν πλήρη πρόσβαση στις σελίδες  του facebook μέσω κρυπτογραφημένης σύνδεσης, κάτι που εώς τώρα ήταν αρκετά δύσκολο γιατί υπήρχαν πολλά προβλήματα. μέσω της διεύθυνσης https://facebookcorewwwi.onion/.  Προέβη σε αυτή την ασυνήθιστη και πρωτοποριακή κίνηση ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση στο Facebook σε χρήστες του Tor που ζουν σε χώρες με καθεστώς κυβερνητικής λογοκρισίας ή περιορισμούς του διαδικτύου όπως είναι το Ιράν και η Κίνα αλλά και για όφελος της εταιρίας καθώς με αυτή την κίνηση αυξάνει τους χρήστες του και επεκτείνεται παγκόσμια.

•    Αποφεύγετε συνδέσεις σε HTTP ή καλύτερα , προτιμάτε την πλοήγηση σε ιστοσελίδες που έχουν υιοθετήσει το πρωτόκολλο HTTPS. Έτσι παραμένουν κρυπτογραφημένα όλα τα δεδομένα σας σε όλη την διαδρομή τους. Σε αντίθετη περίπτωση, που συνδέεστε και σε ιστοσελίδες HTTP τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στην τελευταία διαδρομή που ακολουθούν τα δεδομένα (δείτε στα παραδείγματα στην αρχή του άρθρου), δηλαδή μεταξύ exit node και ιστοσελίδας  υπάρχει η δυνατότητα του exit node να παρακολουθεί την κίνηση (traffic) που περνάει από αυτό. Ο Tor Browser περιλαμβάνει την επέκταση HTTPS Everywhere, η οποία επιλέγει αυτόματα το πρωτόκολλο HTTPS εφόσον η ιστοσελίδα που θέλετε να επισκεφθείτε το υποστηρίζει.

Κάποιες κυβερνήσεις είναι πολύ πιθανό να καταγράφουν την κίνηση του δικτύου Tor χρησιμοποιώντας υπολογιστές που τους έχουν ορίσει να λειτουργούν ως  exit nodes με σκοπό να εντοπίζουν εγκληματίες ή ακτιβιστές σε καθεστώτα που δεν υπάρχει η ελευθερία του λόγου.
Το 2007 ο Σουηδός Dan Egerstad, ερευνητής ηλεκτρονικής ασφάλειας υπολογιστών, τρέχοντας ο ίδιος 5 υπολογιστές ως exit nodes στο δίκτυο Tor κατάφερε να καταγράψει 1000 κωδικούς από email χρηστών του δικτύου που συνδεόντουσαν σε μη κρυπτογραφημένους (HTTPS) προορισμούς.

•    Αποφύγετε να ενεργοποιήσετε πρόσθετα (plug-ins) ή να τροποποιήσετε τον Tor Browser καθώς μπορεί να προδώσουν την Ip σας και να μην είστε πλέον τόσο ανώνυμοι όσο θα θέλατε. Τα πρόσθετα λειτουργούν ανεξάρτητα από τον Browser, επομένως υπάρχει η δυνατότητα κάποιο πρόσθετο να εκτελέσει μια δραστηριότητα που θα κάνει φανερή την Ip σας. Όταν κατεβάσετε τον Tor είναι προρυθμισμένος χωρίς πρόσθετα όπως το Flash και με απενεργοποιημένο τον κώδικα της JavaScript και αυτό όχι τυχαία αλλά για την διασφάλιση της ιδέας περί ανωνυμίας που πρεσβεύει.

•    Αποφύγετε να κάνετε χρήση του δικτύου Tor με άλλες εφαρμογές πέραν του Tor Browser. Για παράδειγμα ο διαμοιρασμός αρχείων μέσω εφαρμογών Torrent δεν συνιστάται καθώς συχνά θα γίνεται εμφανής η πραγματική διεύθυνση Ip σας στα αιτήματα του tracker.

Έτσι το 2010 μια ερευνητική ομάδας ηλεκτρονικής ασφάλειας με μια σχεδιασμένη επίθεση, γνωστή ως bad apple attack, κατάφεραν να καταγράψουν τις διευθύνσεις IP 10.000 χρηστών που χρησιμοποιούσαν BitTorrent Clients μέσω του δικτύου Tor.

•    Αποφύγετε να ανοίγετε αρχεία document όπως .doc ή .pdf που έχετε κατεβάσει, όσο έιστε συνδεδεμένοι στο Internet. Τέτοια αρχεία για να τα δείτε, ανοίγουν μέσα από άλλες εφαρμογές οι οποίες μπορεί να συνδεθούν στο Internet και να αποκαλύψουν την διεύθυνσή σας.

•    Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας ως exit node καθώς είναι κάτι που μπορεί να σας βάλει σε μεγάλους μπελάδες ή στη φυλακή. Αν γίνει μια παράνομη πράξη από κάποιον χρήστη, τα δεδομένα του οποίου περνούν (τυχαία) από τον υπολογιστή σας ο οποίος λειτουργεί ως exit node, τότε ή διεύθυνση IP που θα φαίνεται θα είναι η δική σας. Και επειδή  είστε νομικά υπεύθυνοι για τις ενέργειες που γίνονται από την IP σας, θα την πληρώσετε για κάτι που δε κάνατε.

Το 2012 ο Αυστραλιανός William Weber που λειτουργούσε τον υπολογιστή του ως exit node, ήρθε αντιμέτωπος με τις αρχές για πιθανή διακίνηση παιδικής πορνογραφίας αφού η κινήσεις φαινόταν να γίνεται από την  IP του.

Γιατί τόση φασαρία για το Tor και την ανωνυμία που παρέχει;

Η απάντηση βρίσκεται στα Hidden Services που υπάρχουν στο δίκτυο του Tor. Στο δίκτυο πέρα από τις ιστοσελίδες με τις γνωστές καταλήξεις όπως .com, .org, .net κ.ά. υπάρχει το .onion που είναι διευθύνσεις που κάποιος έχει πρόσβαση αποκλειστικά και μόνο μέσω του Tor. Επειδή η κατάληξη .onion δεν είναι αναγνωρισμένη από την IANΑ (υπεύθυνη για το παγκόσμιο συντονισμό του DNS, της διευθυνσιοδότησης IP και για άλλα πρωτόκολλα του διαδικτύου) είναι αρκετά δύσκολος ο εντοπισμός τόσο αυτού που παρέχει τις πληροφορίες όσο και του προσώπου που έχει πρόσβαση προς τις πληροφορίες αυτές. Δε μπορείτε να εντοπίσετε με την μέθοδο της αναζήτησης (όπως έχετε συνηθίσει , πχ. μέσω google) τις ιστοσελίδες με κατάληξη .onion αλλά υπάρχουν άλλες ιστοσελίδες που σας παρέχουν τους κρυφούς συνδέσμους.

Μια τέτοια ιστοσελίδα είναι και το Hidden Wiki (φυσικά δεν είναι το μοναδικό) στο οποίο γίνεται μια καταγραφή των ιστοσελίδων με κατάληξη το .onion ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρει η κάθε μια. Για να επισκεφθείτε το Hidden Wiki, δεν έχετε παρά να συνδεθείτε στην διεύθυνση: http://zqktlwi4fecvo6ri.onion/wiki/index.php/Main_Page μέσω του Tor βέβαια. Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω υπάρχει πληθώρα υπηρεσιών που θα βρείτε.

Σύντομα θα καταλάβετε πως στις σελίδες αυτές θα βρείτε κυριολεκτικά τα πάντα. Εδώ θα δείτε και ποια είναι η πραγματικά σκοτεινή πλευρά του Deep Web καθώς αρκετές από τις ιστοσελίδες αυτές  πουλάνε ή πουλάγανε υπηρεσίες οι οποίες είναι παράνομες μίας και κακοποιά στοιχεία εκμεταλλεύονται την ανωνυμία που τους προσφέρει το δίκτυο Tor.

Προσοχή : Μείνετε μακρυά από οτιδήποτε έχει να κάνει με παράνομες ενέργειες.

Για να δοθεί ένα τέλος στις παράνομες αυτές αγορές, στις 6 Νοεμβρίου 2014 έγινε μια παγκόσμια επιχείρηση με την ονομασία Operation Onymous κατά την οποία έκλεισαν πάνω από 410 κρυφές υπηρεσίες του δικτύου και συνελήφθησαν 17 άτομα, πωλητές και διαχειριστές τέτοιων υπηρεσιών.
Φυσικά η επιχείρηση Onymous δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στους χρήστες του δικτύου Tor που προσπαθούν να καταλάβουν πως οι αρχές έφτασαν στον εντοπισμό τέτοιων κρυφών υπηρεσιών μιας και θα αρχίσει πάλι να τίθεται προς αμφισβήτηση η ανωνυμία που εξασφαλίζει κάποιος μέσω του δικτύου. Υπάρχουν κάποιες πιθανές υποθέσεις για το πώς μπορεί να έγινε η επίθεση αλλά δεν έχουν κατάληξη σε μια σίγουρη απάντηση.

Με λίγα λόγια

Η ανωνυμία στο διαδίκτυο είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση αν αναλογιστεί κανείς πως ούτε το ίδιο το διαδίκτυο αλλά ούτε τα περισσότερα από τα προγράμματα του υπολογιστή δεν σχεδιάστηκαν για να κρύβουν την IP μας. Το εργαλείο Tor βασίζεται σε λογισμικό ανοικτού κώδικα και υπόσχεται στους χρήστες του ασφάλεια και ανωνυμία κατά την περιήγησή τους στο Internet χωρίς να μπορεί να την εγγυηθεί 100%. Συνεχώς γίνονται βελτιώσεις στο Tor δίκτυο, και συνεχώς δέχεται επιθέσεις από διάφορες πηγές μίας και η ανωνυμία δεν αρέσει σε κάποιους. Οι χαρακτηριστικές ιστοσελίδες του δικτύου καταλήγουν σε .onion, αποτελούν ένα μικρό υποσύνολο του Deep Web και το περιεχόμενό τους ποικίλλει.

Οι χρήστες του δικτύου Tor ΔΕΝ είναι εγκληματίες όπως πολύ νομίζουν αλλά αποτελούνται από απλούς χρήστες που θέλουν να προστατέψουν τα στοιχεία τους, ακτιβιστές που  προσπαθούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δημοσιογράφους που προσπαθούν να προστατέψουν την έρευνα και τις πηγές τους ή ακόμα και από τον στρατό και κυβερνήσεις που θέλουν να  προστατέψουν τις επικοινωνίες τους.

Το Tor είναι σίγουρα ένα πολύ δυνατό εργαλείο και είναι στη διάθεση του καθενός που θέλει να το χρησιμοποιήσει για τις υπηρεσίες που παρέχει. Αν πάλι για εσάς το διαδίκτυο είναι τα social media και ο διαμοιρασμός των προσωπικών σας δεδομένων ή τα αθλητικά και τα κουτσομπολιά της εβδομάδας καλά θα κάνετε να συνεχίσετε ότι κάνετε, όπως το κάνετε γιατί σίγουρα το δίκτυο Tor θα σας δυσκολέψει τη ζωή.