Οδηγός-εγκατάστασης-Windows-7

Οδηγός εγκατάστασης Windows 7

 Στον παρόν οδηγό θα δείτε σε 26 αναλυτικά βήματα πως μπορείτε να κάνετε format και εγκατάσταση των Windows 7 στα Ελληνικά. Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και μπορεί να γίνει και από έναν απλό χρήστη.

Οδηγός-εγκατάστασης-Windows-7
Προετοιμασία εγκατάστασης:

-Για να την εγκατάσταση θα χρειαστεί να έχετε τα αρχεία εγκατάστασης των Windows 7. Αυτά μπορεί να τα έχετε είτε σε DVD ή να δημιουργήσετε ένα USB stick για εγκατάσταση των Windows 7.

Προσοχή: Με την διαδικασία του format και της εγκατάστασης των Windows 7 θα ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ τα πάντα από τον σκληρό του υπολογιστή σας επομένως κρατήστε ένα αντίγραφο των αρχείων που δεν θέλετε να χάσετε σε κάποια άλλη μονάδα όπως εξωτερικό δίσκο ή σε άλλον υπολογιστή.

Βήμα 1. Τοποθετήστε το DVD των Windows 7 στον υπολογιστή και κάντε επανεκκίνηση. Αν η εγκατάσταση των Windows 7 ξεκινήσει μόνη της προχωρήστε στο Βήμα 8.

Αν πάλι φορτώσει το παλιό σας λογισμικό θα πρέπει να ρυθμίσετε από τα BIOS την προτεραιότητα με την οποία διαβάζει ο υπολογιστής τις μονάδες (Boot Priority) ώστε κατά την εκκίνηση να διαβάζει πρώτα από το DVD και μετά από τον σκληρό δίσκο.

Σημείωση: Η εμφάνιση του μενού του BIOS καθώς και η διαδικασία επιλογής της μονάδος εκκίνησης είναι πολύ πιθανό να διαφέρουν αρκετά στον υπολογιστή σας από το παράδειγμα του άρθρου μας. Ο κάθε υπολογιστής έχει διαφορετικό BIOS μενού ανάλογα τον κατασκευαστή αλλά σε γενικές γραμμές τα βήματα και τα ονόματα των καρτελών του μενού είναι σχεδόν τα ίδια.

Βήμα 2. Κάντε επανεκκίνηση τον υπολογιστή σας και στην πρώτη εικόνα που θα δείξει ο υπολογιστής όταν ανοίξει, συνήθως στο κάτω μέρος της οθόνης, θα εμφανίσει σε ένα μήνυμα το πλήκτρο που πρέπει να πατήσετε για να μπείτε στο μενού του BIOS. Το πλήκτρο αυτό αλλάζει από υπολογιστή σε υπολογιστή, εξαρτάται από τον κατασκευαστή.Συνήθως είναι κάποιο από τα πλήκτρα F1-F12 ή το DEL .

F key for Phoenix Bios_Step 2

Σημείωση: Αν δείτε να υπάρχει ως επιλογή το “Boot Menu” αφήστε το BIOS και πατήστε το πλήκτρο που αναγράφετε για το Boot menu. Θα σας οδηγήσει κατευθείαν στο Βήμα 6 χωρίς να χρειαστεί να μπείτε και να ψάξετε στο BIOS.

Βήμα 3. Θα πρέπει να σας έχει εμφανιστεί κάποιο αντίστοιχο μενού με της παρακάτω εικόνας, είναι το BΙOS του υπολογιστή.

phoenix-bios-boot-priority_Step 3

Σημείωση: Στα BIOS η πλοήγηση γίνετε με πλήκτρα τα οποία αναγράφονται στη οθόνη καθώς το ποντίκι δεν υποστηρίζεται.

Βήμα 4. Στο επάνω μέρος όπως μπορείτε να δείτε έχει κάποιες καρτέλες. Με τα βελάκια(δεξιά-αριστερά) μεταφερθείτε στην καρτέλα που γράφει “Boot”.

phoenix-bios-boot-priority_Step 4

Σημείωση: Αν δεν είναι εμφανές η καρτέλα “Boot” θα πρέπει να την αναζητήσετε ψάχνοντας στις υποκατηγορίες του μενού του BIOS.

Βήμα 5. Με τα βελάκια επάνω-κάτω μετακινηθείτε στο “Boot Device Priority” και πατήστε το Enter για να μπείτε στο μενού στο οποίο βλέπετε τις συσκευές εκκίνησης και τη σειρά προτεραιότητας τους.

phoenix-bios-boot-priority_Step 5

Βήμα 6. Με τα βελάκια (πάνω-κάτω) μεταφερθείτε στη μονάδα του DVD και πατήστε το πλήκτρο + έως ότου η επιθυμητή μονάδα είναι στην κορυφή της λίστας. Έτσι την ορίζουμε ως πρώτη συσκευή εκκίνησης. Κατά την εκκίνηση το Bios θα ελέγξει την πρώτη συσκευή της λίστας και αν δεν βρει κάποιο λειτουργικό σύστημα ή τα αρχεία για να γίνει η εκκίνηση, θα προχωρήσει στην επόμενη μονάδα.

phoenix-bios-boot-priority_Step 6

Βήμα 7. Τώρα θα πρέπει να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις πατώντας κατευθείαν το πλήκτρο F10 ή με τα βελάκια (δεξιά-αριστερά) πλοηγηθείτε στην καρτέλα “Exit” και αναζητήστε την επιλογή “Save Changes and Exit”. Οι αλλαγές έχουν αποθηκευτεί και ο υπολογιστής θα κάνει επανεκκίνηση.

phoenix-bios-boot-priority_Step 7

Σημείωση: Μη ξεχάσετε με το που τελειώσετε την εγκατάσταση των Windows να επαναφέρετε ξανά την σειρά εκκίνησης στην αρχική της μορφή.

Βήμα 8. Με το το που γίνει η επανεκκίνηση στον υπολογιστή σας περιμένετε μέχρι να εμφανιστεί στην οθόνη σας το μήνυμα “Press any key to boot from Cd”. Πατήστε οποιοδήποτε πλήκτρο για να ξεκινήσει η εγκατάσταση των Windows 7.

Press any key to boot froma CD_Step 8

Σημείωση: Σε περίπτωση που δεν προλάβατε να πατήσετε κάποιο πλήκτρο μην ανησυχείτε. Ο υπολογιστής απλώς θα κάνει Boot (εκκίνηση) από τον σκληρό δίσκο όπως κάνει συνήθως.Επομένως κάντε πάλι μια επανεκκίνηση στον υπολογιστή σας και όταν εμφανιστεί ξανά το μήνυμα να είστε έτοιμοι να πατήσετε κάποιο κουμπί.

Βήμα 9. Θα πρέπει να έχετε βρεθεί στην παρακάτω εικόνα όπου απλώς περιμένετε έως ότου φορτώσουν τα αρχεία των Windows.

Βήμα 10. Επιλέγουμε ως γλώσσα εγκατάστασης τα Ελληνικά εάν η έκδοση του αρχείου εγκατάστασης των Windows είναι Ελληνική αλλιώς επιλέξτε τα Αγγλικά και πατήστε στο “Επόμενο”.

Σημείωση: Το πεδίο “Πληκτρολόγιο ή μέθοδος εισόδου” πρέπει να είναι πάντα στην επιλογή Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή η επιλογή ρυθμίζει την διάταξη των πλήκτρων του πληκτρολογίου και όχι την γλώσσα με την οποία θα γράφετε στο πληκτρολόγιο.

Βήμα 11. Πατήστε στο κέντρο της οθόνης που γράφει “Install now” για να ξεκινήσει η εγκατάσταση των Windows.

Βήμα 12. Πριν προχωρήσετε στην εγκατάσταση πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης που ορίζει η Microsoft. Αφού διαβάσετε προσεκτικά τους όρους χρήσης πατήστε επάνω στο κουτάκι για να επιλέξετε πως αποδέχεστε τους όρους και στη συνέχεια πατήστε στο κουμπί “Επόμενο”.

Βήμα 13. Πατήστε στο πεδίο “Προσαρμοσμένη (για προχωρημένους)” ως τύπο εγκατάστασης. Αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να κάνετε αυτό που λέμε format στον σκληρό δίσκο.

Σημείωση: Σε περίπτωση που δεν θέλετε να κάνετε format και απλώς θα αναβαθμίσετε στα Windows που ήδη έχετε πατήστε στο πεδίο “Αναβάθμιση”.

Βήμα 14. Στο σημείο αυτό θα επιλέξετε και θα διαμορφώσετε τον σκληρό δίσκο στον οποίο θα γίνει η εγκατάσταση.

-Αν ο σκληρός είναι καινούργιος ή άδειος απλώς επιλέξτε τον και πατήστε στο “Επόμενο”.

-Αν στον σκληρό δίσκο είχατε προηγούμενη εγκατάσταση των Windows θα σας έχει πάνω από μια επιλογή για το πού να γίνει η εγκατάσταση. Επιλέξτε το διαμέρισμα (partition) του σκληρού στον οποίο υπάρχει η παλιά εγκατάσταση των Windows και πατήστε στο “επιλογές μονάδας”

Σημείωση: Στην περίπτωση που δεν εμφανίζετε ο σκληρός σας στο πεδίο με τα partition θα πρέπει να περάσετε Sata drivers. Πατήστε στο “Φόρ/ση προγ.” και στη συνέχεια “ΟΚ” για να εγκαταστήσετε τα driver για Sata. Αυτά έρχονται μαζί με τα CD/DVD του κατασκευαστή όταν αγοράσατε τον υπολογιστή. Αν δεν τα έχετε θα πρέπει να τα αναζητήσετε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή.

Βήμα 15. Πατήστε στο “Διαμόρφωση” και θα εμφανιστεί το παρακάτω προειδοποιητικό μήνυμα. Μέχρι αυτό το σημείο δεν έχουν γίνει οριστικές αλλαγές στον υπολογιστή σας επομένως μπορείτε να ακυρώσετε την όλη διαδικασία και να επανέλθετε.

Προσοχή: Πριν συνεχίσετε σιγουρευτείτε πως δεν έχετε αφήσει σημαντικά αρχεία στον σκληρό σας καθώς με την διαδικασία αυτή θα διαγραφούν τα πάντα από τον σκληρό σας δίσκο.

Πατήστε στο “ΟΚ” και αφού κλείσει το παράθυρο και ολοκληρωθεί η διαδικασία (θα πάρει μερικά δευτερόλεπτα) πατήστε στο κουμπί “Επόμενο”.

Βήμα 16. Αφού ολοκληρώσατε με επιτυχία την διαδικασία διαμόρφωσης του δίσκου ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η εγκατάσταση των Windows.

Δεν έχετε παρά να περιμένετε μερικά λεπτά έως ότου ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.

Σημείωση: Η διάρκεια ολοκλήρωσης της εγκατάστασης εξαρτάται από την ταχύτητα του υπολογιστή σας και διαρκεί μερικά λεπτά.

Βήμα 17. Σε κάποιο σημείο της εγκατάστασης ο υπολογιστής θα σας ζητήσει να κάνετε επανεκκίνηση. Μπορείτε να περιμένετε 10 δευτερόλεπτα και η επανεκκίνηση θα γίνει αυτόματα ή να πατήσετε στο κουμπί “Επανεκκίνηση τώρα” για να γίνει άμεσα.

Προσοχή: Τώρα που θα ξαναγίνει επανεκκίνηση θα περάσετε από την οθόνη με το μήνυμα “Press any key to boot from Cd” όπως στο Βήμα 8. ΜΗΝ πατήσετε κανένα κουμπί γιατί θα ξεκινήσετε την εγκατάσταση από την αρχή και θα βρεθείτε ξανά στο Βήμα 9.

Σημείωση: Αν έχετε επιλέξει να κάνετε την εγκατάσταση μέσω USB flash drive θα πρέπει κατά την επανεκκίνηση να ρυθμίσετε από το BIOS ως πρώτη επιλογή εκκίνησης τον σκληρό σας δίσκο αντί του USB.

Βήμα 18. Ο υπολογιστής θα συνεχίσει με την εγκατάσταση και με το που ολοκληρωθεί η εγκατάσταση θα κάνει επανεκκίνηση ξανά.

Βήμα 19. Με το που γίνει η επανεκκίνηση θα σας ζητηθεί να εισάγετε όνομα χρήστη και όνομα υπολογιστή. Φυσικά μπορείτε να επιλέξετε ότι θέλετε ως όνομα και αφού συμπληρώσετε τα πεδία πατήστε στο “Επόμενο”. Αν πάλι δε θέλετε να βάλετε κωδικό πρόσβασης αφήστε τα πεδία κενά καί συνεχίστε.

Βήμα 20. Στο σημείο αυτό , προαιρετικά μπορείτε να βάλετε έναν κωδικό για την ασφάλειά σας ώστε να μην έχει ο καθένας πρόσβαση στον υπολογιστή σας. Πληκτρολογήστε τον κωδικό στα αντίστοιχα πεδία και στη συνέχεια πατήστε στο “Επόμενο”.

Σημείωση: Για να φτιάξετε έναν δυνατό κωδικό, καλό είναι να συμπεριλάβετε στον κωδικό μικρά και μεγάλα γράμματα καθώς και αριθμούς ή ειδικούς χαρακτήρες , για παράδειγμα Cr3@m

Βήμα 21. Τώρα θα πρέπει να πληκτρολογήσετε τον αριθμό-κλειδί ή αλλιώς Product Key που συνοδεύετε με το προϊόν της Microsoft. Ο αριθμός-κλειδί αναγράφετε σε ένα αυτοκόλλητο συνήθως κολλημένο στην κάτω μεριά στα λαπτοπ και στα πλαϊνά του κουτιού σε σταθερούς υπολογιστές εφόσον ο υπολογιστής είχε προεγκατεστημένα τα Windows 7. Αν πάλι πρόκειται για αγορά DVD αναζητήστε το Product Key στο εσωτερικό του κουτιού του DVD.

Πληκτρολογήστε προσεχτικά τον αριθμό-κλειδί και στη συνέχεια πατήστε στο κουμπί “Επόμενο”.

Σημείωση: Εάν θέλετε μπορείτε να αφήσετε το πεδίο κενό και να συνεχίσετε με την εγκατάσταση των Windows 7 κανονικά καθώς σας δίνετε ένα χρονικό περιθώριο 30 ημερών δοκιμαστικής χρήσης κατά το οποίο θα πρέπει να τα ενεργοποιήσετε εισάγοντας το Product key.

Βήμα 22. Επιλέξτε τη “Χρήση προτεινόμενων ρυθμίσεων” όσον αφορά τα Updates ώστε να γίνονται αυτόματα οι νέες ενημερώσεις λογισμικού.

Βήμα 23. Στο παράθυρο αυτό πατήστε στο κουμπί “Επόμενο” αφού πρώτα ρυθμίσετε την ώρα και την ημερομηνία. Πολλές φορές η ώρα είναι ήδη ρυθμισμένη καθώς διαβάζει την σωστή από το BIOS.

Βήμα 24. Aν υπολογιστής σας είναι συνδεδεμένος σε κάποιο δίκτυο πατήστε στο αντίστοιχο πεδίο ώστε να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις των Windows.

Βήμα 25. Περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να γίνει η προετοιμασία της επιφάνειας εργασίας σας.

Βήμα 26. Η εγκατάσταση των Windows 7 έχει τελειώσει με επιτυχία και η επιφάνεια του υπολογιστή εμφανίζετε στην οθόνη σας.

Συγχαρητήρια η εγκατάσταση των Windows ολοκληρώθηκε με επιτυχία και πλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας.